Coraz ogromniejsza ilość ludzi woli pić piwo kraftowe niżeli to zwyczajne. Jest pomiędzy nimi parę różnic. Przede wszystkim piwo kraftowe jest tworzone w lokalnych browarach najczęściej na mniejszą skalę aniżeli takie zwykłe piwo. W przypadku browarów nie chodzi o ilość produkowanego piwa, lecz jego klasa. Piwa zwykłe są często produkowane na liczbę, stąd ich smak jest nijaki i dla smakoszy piwa może być ono w takowym przypadku za mało dobre dla ich podniebienia. Piwo rzemieślnicze jest tworzone dla smaku lub jest nastawione na jakość. Mniejsze browary są nastawione na klasę i można u nich popróbować rozmaitych smaków piw albo odszukać ten, który nam najbardziej pasuje. Wiele piw zwykłych smakuje szczególnie podobnie, ale pijąc piwa kraftowe można poznać mnóstwo nowych smaków. Najczęściej ten rodzaj piw ma niepowtarzalną recepturę, lecz również barwę oraz gorycz. Mogą się one także różnić trochę zawartością alkoholu. Większość ludzi, która spróbowała piwa kraftowego nie będzie już pragnęła powrócić do niniejszych piw koncernowych, skoro mają one mieć dla nich taki nijaki smak. Można je w takiej chwili zakupić już również w sklepach lub jeszcze więcej występuje lokalnych browarów, gdzie będzie produkowane piwo kraftowe albo rzemieślnicze, jakie mogą się stawać coraz bardziej rozpowszechnione w najbliższych latach.